משרדים להשכרה תל אביב, חללי עבודה,חדרי ישיבות | פארק עתידים תל אביב

YNET | 9.23 | חוזרים למשרדים, אבל קרוב לבית

כתבה בynet על חזרה למשרד

משבר הקורונה, שהפך את מודל העבודה ההיברידית למציאות, כבר הרחק מאחורינו, ובשטח יותר ויותר עובדים חוזרים למוקדי התעסוקה, בכפוף לכמה שינויים: מתרחקים מתל אביב היקרה לאזורי תעסוקה חדשים ונגישים, מקימים משרדי לוויין בקרבת בתי העובדים, מחדשים אזורי תעסוקה ותיקים בערים שונות, משכירים חלק משטחי המשרדים לשוכרי משנה ועוד

במהלך מגפת הקורונה היה נראה ששוק המשרדים עתיד לספוג מהלומה. בשנים שעברו מאז הענף הפגין יציבות מפתיעה ואף עלייה, וזאת חרף שינוי משמעותי בהרגלי העבודה בענפים שונים. כעת נראה שהמגמה משתנה, יותר ויותר חברות מחזירות עובדים לעבודה מהמשרד, והענף עומד שוב למבחן, שמלווה הפעם גם בריבית גבוהה ובמיתון אפשרי. מה המצב כיום בשוק המשרדים, האם מתחמי התעסוקה בפריפריה מתחילים להתרומם, ומה יהיה על המגדלים שבדרך? נפתח בסוגיית המחירים של שטחי המשרדים. אור בן צבי קליין, סמנכ"ל חברת Newmark – natam, מתייחס לשינוי שנראה בשטח: "השוק ממשיך בביצוע תיקון המחירים מהרבעון הקודם גם ברבעון הזה, וזאת לאחר עליות המחיר יוצאות הדופן שהיו ב־2022-2021 והביאו לכך שנחתמו עסקאות באזורים מסוימים בתל אביב גם ב־200 שקל למ"ר. מחירים כאלה לא נראה עוד. באזורים המבוקשים בתל אביב יחזרו מחירי המעטפת של המשרדים לרמות של כ־160-120 שקל". בן צבי קליין מתייחס גם למגמה של חזרה למשרדים: "אנו רואים מגמה של חזרה לעבודה במשרדים בשילוב עבודה היברידית. אף על פי שענף ההייטק נמצא בתקופה של מיתון וגידול בפיטורי עובדים, אנו לא רואים חברות מבטלות או יוצאות מחוזים, שהם בדרך כלל חוזים ארוכי טווח. אנו כן יכולים לראות שמי ששכר שטחים גדולים ולא משתמש בכולם, מוציא אותם בעיקר לשכירות משנה. תופעת שכירות המשנה בעיקר בתל אביב התרחבה בחודשים האחרונים בעיקר בשל המשבר בהייטק". עוד מגמה שמציין בן צבי קליין מתייחסת לגידול בביקוש מחוץ למרכז. "אנו רואים היום התעניינות הולכת וגדלה גם באזורי תעסוקה חדשים שהתפתחו בטבעת השנייה של תל אביב; אם זה אזור צומת סביון, שם מתפתחים לא מעט פרויקטים, כמו onyx של סופרין, וייס ומנורה מבטחים ובניינים נוספים, או ברעננה, שגם בה צומחים פרויקטים חדשים ומתחדשים, למשל אינפיניטי פארק של החברות ריט 1 וס.ע.ן זהב, בניין מניבים או פרויקטים של מבנה וגב ים, וכן מתחם האלף בראשון לציון. ניתן לראות גם ביקושים גבוהים מבעבר לאזור הבורסה ברמת גן, רמת החייל או אזורי התעסוקה לאורך ציר הקו האדום – למשל ב.ס.ר סיטי, המתחמים החדשים בקריית אריה וכן BBC בבני ברק. יש לכך שתי סיבות עיקריות – ראשית כוח האדם של חברות רבות מתקשה להיכנס ולצאת מתל אביב בשל העומסים והפקקים, כשמנגד הרשויות לא מצליחות לספק מענה תחבורתי הולם. מצד שני גם כאן יש מחשבה על חיסכון בעלויות השכירות ודמי הניהול מבלי להתפשר על איכות הפרויקט והמשרדים, שכן בפריפריה המחירים נמוכים יותר, והבנייה היא של פרויקטים חדשים ומודרניים"... ..
ניתן לראות כי בחברות גלובליות החזרה מסיום הקורונה הינה הדרגתית ועומדת היום על שניים-שלושה ימי עבודה מהמשרד, לעומת חברות מקומיות שמתעקשות על חזרה מלאה למשרדים (חמישה ימים) עם פחות גמישות בנושא".
אייל גרין, מנכ"ל פארק עתידים תל אביב, מצייר תמונה דומה: "התחזיות לגבי שוק המשרדים שאפיינו את תקופת הקורונה חלפו והתפוגגו.
גם החשש פן חברות ימשיכו לעבוד רוב השבוע מהבית התמוסס. אנו רואים, כי חברות אימצו חלקית בלבד את המודל ההיברידי, וחלקן מאפשרות עבודה של יום או יומיים מהבית, תלוי כמובן בתחום העיסוק. בסופו של דבר אין תחליף לאינטראקציה האנושית, ועל־פי מה שאנחנו רואים בשטח, התפוקות בקרב מנכ"לי החברות ועובדיהן טובות יותר כשהעבודה מתבצעת מהמשרדים".
 
×
דילוג לתוכן